Servicii complete de reparatie si intretinere piscina - 0721.137.178

Detectarea pierderilor de apa si a tevilor sparte din piscina

  1. Detectarea pierderilor de apa si a tevilor sparte din piscina

Iata cateva indicii ca piscina dvs are pierderi de apa:

– Piscina pierde mai multa apa decat evaporarea normala de 2-4 cm/saptamana;
– Piscina are aer in sistemul hidraulic (aparitia bulelor de aer pe gurile de refulare);
– Pompa de recirculare a piscinei nu se mai amorseaza;
– Aparitia crapaturilor in piscina sau la piesele incastrate;
– Zone unde plaja piscinei este lasata;
– Exista portiuni umede in jurul piscinei;
– Adaugati apa in piscina mai mult de o data pe saptamana.

 

Operatiunea de testare a piscinei pentru detectia pierderiolor de apa este un procedeu complex, care necesita timp si trebuie realizat in mai multe etape. Este foarte probabil sa aveti nevoie de un tehnician in domeniul piscinelor, pentru a realiza o serie de teste de eliminare.

Localizarea pierderilor de apa din piscina, necesita o colaborare stransa intre tehnician si proprietar, acesta din urma, oferind informatii esentiale pentru localizarea zonelor problematice, efectuand o serie de teste (sub indrumarea tehnicianului) pentru a strange cat mai multe informatii.

In urma testelor, este posibil ca proprietarul piscinei sa identifice singur zonele cu probleme. Chiar si cea mai mica operatiune de testare, poate oferi informatii pretioase in localizarea pierderilor de apa.

 

Cu putin noroc, sub indrumarea informatiilor de pe aceasta pagina speram ca reusiti sa localizati singuri pe unde pierde apa piscina dvs.

Evaporarea Apei din Piscina

Orice tehnician care a lucrat in domeniul detectiei pierderilor de apa din piscina, stie ca, uneori, proprietarul crede gresit ca pierderea se datoreaza unei probleme, cand de fapt este doar o pierdere normala, cauzata de evaporare. Primul pas in testarea pierderilor de apa este sa determinea daca piscina chiar are o pierdere de apa. Un numar surprinzator de mare de ”pierderi de apa din piscina” sunt datorate defapt conditiilor atmosferice care favorizeaza evaporarea rapida. Daca aveti piscina de putin timp, probabil ca nu v-ati familiarizat inca cu rata normala de evaporare. Rata de evaporare este unica pentru fiecare piscina, fiind influentata de localizarea geografica, temperatura ambientala, temperatura apei, actiunea directa a soarelui, viteza vantului, cat si de folosirea sau nu a preatei termice pe timpul noptii.

Va putem spune ca in zona de nord a Bucurestiului, este normala o rata de evaporare in jurul valorii de 6 mm/zi, insa acest lucru nu va ajuta foarte mult, poate locuiti intr-o zona cu o rata de evaporare mult mai mare.

Pentru a va ajuta sa determinati daca piscina pierde apa sau este doar o rata normala de evaporare va prezentam ”testul galetii”. Acest test va permite sa masurati pierderea apei din piscina versus pierderea datorata evaporarii. Acesta este primul test ce trebuie efectuat daca suspectati o ca piscina pierde apa.

 

Testul Galetii:

Plasati un recipient fara capac, in interiorul piscinei, astfel in cat sa fie jumatate sub apa, jumatate deasupra. Metoda mea preferata, este sa pun o greutate in recipient si sa-l asez pe treptele piscinei. Se adauga apa in recipient, pana cand se ajunge la acelasi nivel cu apa din piscina. Asteptati 24h si verificati daca nivelul apei din piscina este mai jos decat cel din recipient. Diferenta dintre cele doua, este rata pierderii de apa din piscina. Daca efectuati acest test si nivelul apei din piscina este egal cu cel din recipient, pierderea de apa se datoreaza evaporarii. Folosirea pe timpul noptii a unei prelate solare, va reduce dramatic pierderea de apa din piscina, datorata procesului de evaporare.

Este important de stiut ca ploia din timpul testarii invalideaza rezultatul.

 

Semne Evidente de Deteriorare:

Daca piscina pierde mai multa apa decat rata normala de evaporare, urmatorul pas in procesul de eliminare este inspectarea minutioasa a partilor deteriorate din piscina. Acesta este un test unde un tehnician prezinta un avantaj distinct fata de posesorul piscinei. Sunt multe simptome subtile (unele mai evidente) care ne informeaza asupra zonei din piscina pe unde se pierde apa. Este posibil sa nu observati un aspect minor, pe care un tehnician cu experienta il sesizeaza. Pentru a combate acest aspect, trebuie sa dati mare atentie inspectiei zonelor deteriorate din piscina.

Orice parte din piscina care prezinta semne de deteriorare sau uzura este suspecta cand vine vorba de pierdere de apa din piscina. Cand piscina pierde apa, va duce la deteriorarea structurilor din jur, acest lucru fiind uneori vizibil. Plaja piscinei care s-a deplasat sau prezinta crapaturi este un semn major al pierderii de apa. Rugina care se formeaza in jurul skimmere-lor si a gurilor de refulare, gaurile din liner care au fost peticite, crapaturi in structura piscinei, fitting-uri crapate – toate acestea trebuie inspectate amanuntit. Ca tehnician cu experienta, acestea sunt primele aspecte pe care le iau in considerare cand inspectez o piscina care pierde apa. Daca reusiti sa gasiti semne de deteriorare, sau aveti o zona pe care o suspectati ca pierde apa, atunci urmatorul pas este sa efectuati un test cu solutie de contrast.

 

Testarea Piscinei cu Solutie de Contrast:

Daca suspectati o zona din piscina ca pierde apa, primul lucru ce trebuie facut este sa o inspectati, folosind o solutie de contrast (colorant alimentar). Trebuie mentionat faptul ca acest test nu este suficient pentru a determina cu exactitate zona ce cauzeaza pierderea apei din piscina. Doar in cazul pierderilor evidente veti putea constata ca intr-adevar acolo este cauza.

Pentru a testa piscina, scopul este de a elibera in apa o cantitate mica de solutie de contrast, in imediata apropiere fata de locurile suspectate. Pentru a realiza acest lucru, sistemul de filtrare trebuie oprit, inchisi toti robinetii si vantul sa nu cauzeze miscarea apei din piscina. Chiar si introducerea mainii in apa poate ingreuna interpretarea rezultatului. Deci, facand miscari cat mai lente, incercati sa eliberati un jet constant de substanta de contrast in zona suspectata. Aceasta va avea tendinta sa se miste odata cu miscare apei din piscina. Daca este prezenta o scurgere a apei, o sa vedeti cum este trasa solutia de contrast prin aceasta zona. Acest tip de testare este foarte util in zona fitting-urilor, flanselor, proiectoarelor, scarilor, sckimmere-lor si a gurilor de refulare, unde va puteti apropia suficient pentru a elibera solutia si urmari traseul acesteia prin apa. Crapaturile de pe fundul piscinei sau zona sifonului de pardoseala, sunt zone unde testarea cu solutie de contrast nu este ideala, fiind greu accesibile.

Ca si sfat pentru proprietarii de piscina ce vor incerca sa faca acest test pentru prima data, este foarte probabil sa fiti dezamagiti de rezultat. Este foarte dificil, uneori imposibil sa localizati pierderea de apa din piscina folosind exclusiv acest test. Chiar in cazul in care gasiti o zona cu probleme, nu veti avea convingerea totala sa spuneti ca pe acolo pierde apa. Folositi aceasta metoda pentru a aduna informatii, insa nu va asteptati sa fie ca o bagheta magica ce va indica locul exact pe unde se pierde apa din piscina, exceptie facand situatiile cand pierderea este masiva.

 

Izolarea Pierderii de Apa din Piscina

Aici incepe acest tutorial sa prezinte teste mai avansate de detectie a pierderilor de apa. Testul galetii, impreuna cu testul solutiei de contrast si inspectia visuala sunt primi pasi pe care-i face majoritatea pentru a gasi pierderea de apa din piscina. Cand acese solutii simple si rapide nu dau rezultat, trebuie sa impartiti piscina in mai multe sectiuni, pentru a restrange zonele problematice. Nu orice parte din piscina poate fi testata cu exactitate, uneori veti sti pe unde pierde apa piscina, doar datorita procesului de eliminare. Pentru detectarea pierderii de apa, este de mare ajutor izolarea anumitor zone din piscina.

Cand privim piscina ca un intreg, o putem imparti in doua mari componente:

  1. Structura piscinei
  2. Sistemul hidraulic

Structura piscinei se refera la corpul acesteia (cuva). Include suprafetele interioare cat si fitting-urile montate (skimmere, guri de refulare, proiectoare, sifon de pardoseala).

Sistemul hidraulic este format din tot ceea ce se localizeaza in exteriorul structurii piscinei.

 

Pentru a determina daca piscina pierde apa prin partea de structura sau prin sistemul hidraulic, trebuie sa puneti dop la toate tevile din interiorul piscinei (sifon de pardoseala, skimmere, guri de refulare, priza de aspiratie), oprit sitemul de filtrare. Astetati 24h si faceti o comparatie intre pierderea de apa cu-fara tevile obturate. Daca piscina nu pierde apa cu tevile obturate si incepe sa piarda daca scoateti dopurile, atunci pierderea este localizate in sistemul hidraulic. Daca pierderea este pe sistemul hidraulic, atunci treceti direct la sectiunea unde este prezentat testul de presiune al piscinei. Daca piscina pierde apa cu tevile obturate, atunci problema este la structura acesteia.

 

Pierdere de apa Datorata Structurii Piscinei

Pierderile datorate structurii piscinei sunt greu de diagnosticat, nefiind un test definitiv pentru a le localiza.

Daca ati determinat ca pierderea este din cauza structurii piscinei, modul de abordare al problemei este de inspectie amanuntita, venindu-va in ajutor cu cateva exemple unde au loc cele mai frecvent pierderile de apa din structura piscinei.

 

Pierdere de apa cauzata de Proiectoarele din piscina – in aceste zone sunt foarte des intalnite pierderi de apa. Corpul proiectorului este atasat/incastrat la peretele piscinei, avand o trecere pentru partea electrica (presetupa). Cel mai adesea, presetupa este locul pe unde se pierde apa, aceasta avand o garnitura din cauciuc care se deterioreaza in timp. Exista posibilitatea ca pierderea de apa sa fie datorata unei fisuri in corpul proiectorului, situatie in care reparatia este mai greu de realizat, de cele mai multe ori necesitand inlocuirea acestuia.

 

Pierdere de apa cauzata de Skimmere – cu trecerea timpului acestea pot crapa, lucru ce duce cu siguranta la pierderi de apa din piscina. Puteti efectua un test cu solutie de contrast, incercand sa obtineti un diagnostic definitiv sau puteti astupa crapatura cu lipici epoxidic. Inlocuirea skimmer-ului este o operatiune complicata si ar trebui realizata de un tehnician cu experienta. Daca aveti piscina cu liner, skimmer-ul poate pierde apa pe la flansa care preseaza garnitura pe liner (verificati daca sunt stranse corespunzator toate suruburile).

Daca aveti o pierdere de apa pe sistemul hidraulic, in apropiera sckimmeru-lui, plaja piscinei se poate surpa, tragand si skimmer-ul, resultand craparea acetuia (in aceasta situatie crapaturile sunt pa laterale sau partea superioara).

 

Pierdere de apa cauzata de Gurile de Refulare – in piscinele cu liner este foarte des intalnit sa existe pierderi de apa in aceasta zona, datorate flanselor crapate si a garniturilor imbatranite. Trebuie sa verificati suruburile sa fie stranse bine, daca un surub se invarte in gol, cu siguranta pe acolo se pierde apa.

Piscinele din beton, pierd apa intr-un mod diferit fata de cele cu liner, aici gurile de refulare sunt infiletate in traverse incastrate in beton, unde, daca nu s-a hidroizolat corespunzator, apa tinde sa se intoarca pe langa teava, in timp rezultand pierderi de apa.

 

Pierdere de apa cauzata de Sifonul de Pardoseala – o pierdere in aceasta zona creaza o situatie foarte neplacuta. Cea mai mare problema este ca sifonul de pardoseala este localizat in cea mai adanca zona din piscina si poate fi extrem de dificil de accesat. Daca nu va puteti apropia suficient incat sa puteti pune dop, va va fi foare dificil de determinat daca pe acolo se pierde apa. La fel ca si in cazul skimmere-lor si al gurilor de refulare pentru liner, pierderea de apa este probabil cauzata de garnitura, flansa sau suruburile cu care sunt prinse acestea.

 

Pierdere de apa cauzata de scructura piscinei cu liner

Inafara de pierderile de apa cauzate de sckimmere, sifon de pardoseala, proiectoare si gurile de refulare, mai apar probleme din cauza structurii fizice a piscinei. La o piscina cu liner, cel mai probabil este una sau mai multe taieturi/rupturi. Se poate pierde o cantitate surprinzator de mare printr-o gaura mica in structura linerului din piscina. Procedura de gasire a acestor gauri implica o investigare amanuntita, exista dispozitive electronice care va ajuta in acest sens, insa de cele mai multe ori le puteti gasi cautand in zonele unde gasim cel mai des probleme. Se foloseste o abordare sistematica de inspectie a linerului, de cele mai multe ori se folosesc ochelari de inot si se efectueaza in interiorul piscinei.

Incepeti prin inspectarea peretilor, acordand atentie sporita zonelor unde peretele se imbina cu pardoseala. Folositi mainile si picioarele pentru a simti eventualele imperfectiuni ale linerului. Gaurile din liner cel mai probabil au rezultat din echipamentele de mentenanta rupte, cu muchii ascutite, roboti de curatare, perii uzate. Odata gasita fisura din liner, se poate aplica un simplu petic, care rezolva problema pierderii de apa din piscina.

O varianta mai rar intalnita, este pierderea apei prin zona de sudura a linerului. Fasiile de liner se sudeaza manual, folosind o suflanta cu aer cald. Insa pierderea de apa ar trebui sa fie vizibila inca de la punerea in functiune a piscinei.

 

Pierdere de apa cauzata de structura piscinei din beton

Daca aveti o piscina din beton si suspectati ca pierde apa din cauza unei probleme de structura, atunci este mai ingrijorator si mai greu de gasit decat in cazul piscinelor cu liner. Intr-o piscina din beton, primul lucru care trebuie sa-l cautati este prezenta crapaturilor din interior, care pot fi de suprafata sau sa treaca prin intreaga structura a piscinei. Primul pas este folosirea substantei de contrast, pentru a vedea daca prin aceasta este activa sau nu pierderea de apa. In functie de tipul crapaturii se aleg diferite metode de reparatie, executata de catre un profesionist.

 

Pierdere de apa cauzata de scara interioara

Piscinele cu liner care au atasate scari, pot pierde apa prin zona flansei si a garniturii. Spre deosebire de gurile de refulare care au de obicei 4 suruburi sau skimmerele care au intre 8-16 suruburi, scarile de piscina pot avea mai mult de 50 de suruburi, lucru ce sporeste sansele ca pierderea de apa sa fie in aceasta zona. Ca orice flansa prin comprimare, garnitura este foarte importanta si trebuie verificat fiecare surub care ajuta la strangerea acesteia.

Daca suspectati ca problema este in zona scarilor, atunci incercati un test cu substanta de contrast, avand atentie sporita in colturile de jos ale flansei, deoarece aceasta zona este des afectata de intinderea linerului. Indepartati protectia de plastic pentru a avea acces la suruburile scarii (vedeti daca lipsesc sau exista nepotriviri). Ideal este sa gasiti suruburi de aceeasi dimensiune fara gauri suplimentare, care au rezolvat probleme anterioare.

 

 

Nivelul apei din piscina ca indicator al locului pe unde se pierde apa.

Daca ati ajuns pana in acest punct al tutorialului de detectie a pierderii de apa din piscina si nu ati reusit sa gasiti cauza pierderii, atunci puteti incerca sa urmariti nivelul apei din piscina. Procedeeul acesta este de folos in cazul in care pierderea de apa este masiva. Trebuie oprita instalatia de filtrare si toti robinetii, asteptand sa scada apa din piscina pana cand se stabilizeaza intr-un anumit punct. Daca apa scade pana la gura skimmerelor, atunci cel mai probabil aveti pe acolo o scurgere, la fel si in cazul gurilor de refulare, a farurilor sau a prizei de aspirare. Daca apa se scurge complet, atunci este clar o pierdere cauzata de sifonul de pardoseala.

Daca aveti o pierdere cauzata de structura piscinei, inspectati atent linia apei. Trebuie tinut cont de faptul ca pierderea initiala de apa este mai rapida, scazand odata ce scade si presiunea din piscina (aveti rabdare pana cand sunteti siguri ca nivelul apei din piscina s-a stabilizat).

 

Pierdere de apa prin sistemul hidraulic

Daca in urma testului hidrostatic ati constatat ca piscina nu mai pierde apa in momentul obturarii skimmerelor, a gurilor de refulare si a sifonului de pardoseala, atunci puteti fi siguri ca pierderea de apa este prin sistemul hidraulic si nu prin structura piscinei. Daca s-a facut aceasta constatare, se poate efectua un test de presiune al tevilor. Se pot face cativa pasi pentru a elimina o parte din tevile ce trebuie testate. Lasati piscina sa functioneze pe pozitia de filtrare 24h si monitorizati nevelul pierdut de apa. Reumpleti piscina si lasati-o cu pompa oprita 24h.

Din acest test putem trage patru concluzii:

Pompa oprita – piscina nu pierde apaeste foarte probabila o pierdere pe traseul de refulare. Daca as fi inspectat o piscina ce nu mai pierde apa in momentul opririi pompei , as fi inclinat sa cred ca presiunea exercitata de pompa mareste crapatura din teava undeva pe traseul ce reintoarce apa in piscina. De asemenea este indicat de urmarit traseul de evacuare, pentru a fi siguri ca apa nu scapa prin vana cu 6 cai uzata.

 

Pompa oprita – piscina pierde putina apa – Este posibila o scurgere pe partea de scutiune sau o teava sparta pe partea de retur.

Piscina pierde maimulta apa cu pompa pornita, dar prezinta pierdere in ambele cazuri? Daca acesta este cazul, sunt inclinat sa cred ca este o teava sparta pe traseul de refulare, care pierde apa tot timpul dar cand pompa este pornita pierderea se agraveaza. Daca aveti situatia inversa, cand piscina pierde apa indiferent daca pompa este pornita sau nu, dar se pare ca este mai crescuta cand pompa este oprita, aceasta ar indica spre o pierdere pe traseul de refulare.

Aveti probleme cu amorsarea pompei sau este vizibil aer in pompa, este un semn care indica o pierdere pe partea de suctiune.

 

Pompa pornita – piscina nu pierde apa – Daca piscina pierde putina apa sau de loc cand pompa este pornita si observati o crestere a pierderii cand opriti pompa, atunci este foarte probabil sa aveti probleme pe partea de suctiune din piscina. Cand apa se afla sub vacuumul creat de pompa, tinde sa treaca peste crapatura din teava, dar odata cu oprirea acesteia, incepe sa se scurga gravitational prin crapatura.

 

Pompa pornita – piscina pierde putina apa – Daca piscina pierde apa cand pompa este pornita si se opreste in momentul opririi acesteia, atunci cel mai probabil aveti o crapatura undeva pe traseul de refulare, care se accentueaza cand pompa creaza presiune pe teava. Daca situatia este cea in care pisina pierde apa cand pompa este pornita, si continua sa piarta cand opriti pompa, atunci rata pierderii de apa este marea intrebare. Piscina pierde apa mai multa cu pompa pornita sau oprita. Pierderea mai mare cand pompa este pornita, indica partea de retur ca problematica si partea de suctiune cand pierderea este mai mare cu pompa oprita.

 

Analizand aceste caracteristici unice veti putea trage concluzii rezonabile, indicand anumite zone unde sa va concentrati atentia. La un anumit moment, fara sa adaugati anumiti factori visuali, precum deteriorari vizibile ale skimmerelor sau plaja piscinei lasata/crapata, va trebui sa faceti un test de presiune al sistemului hidraulic. Acest test, este singurul ce poate izola cu siguranta pierderea de apa pe un anumit traseu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *